search
keyboard_arrow_down

Aquacultuur

Aquacultuur is het telen van organismen die in water leven, zoals vissen, schaal- en schelpdieren, waterplanten (zeewier) en algen. De aquacultuursector varieert van kleine viskwekerijen die worden gerund door particuliere kwekers tot grote commerciële installaties met duizenden schelpdieren, zoals de oester- en mosselkwekerijen in Zeeland.

Wat is aquacultuur?

Aquacultuur gaat over het kweken van vissen, schaaldieren, planten en andere waterorganismen in gecontroleerde omgevingen, zoals vijvers, tanks, meren en hangcultuur. Het is een vorm van landbouw die zich vooral richt op de productie van voedsel, maar sommige algen worden ook gebruikt als biobrandstof of in cosmetica.

In europa worden vooral de vissoorten zalm, zeebrasem, regenboogforel, zeebaars, paling en karper geteelt. De vissen kunnen in zoet of zout water worden gekweekt en de methoden kunnen variëren, afhankelijk van de soort en de omgeving. Hoewel deze vorm van visserij een goed alternatief kan zijn voor de traditionele visserij, is de technologie niet onomstreden. Er worden namelijk ook in het wild gevangen vissen gebruikt als voedsel, kunnen afvalstoffen uitspoelen en is het risco op ziektes groter dan in het wild.

Het kweken van waterplanten als zeekraal, lamsoor, zeewier en algen is minder omstreden. Deze vorm van aquacultuur is relatief nieuw, maar belooft een goede aanvulling te worden op onze voedselvoorziening. 
Algen worden gebruikt als ingediënt voor voedsel, diervoeding en cosmetica. Ook biobrandstof uit algen wordt tegenwoordig onderzocht, en er wordt ook geëxperimenteerd met batterijen die algen bevatten.

Actuele onderwerpen binnen de aquacultuur

Viskwekerij

Wat is een viskwekerij? Een viskwekerij wordt gebruikt om vissen te kweken in vijvers of tanks in plaats van op open zee.


 

Lees meer over viskwekerijen

Aquacultuur op zee

Aquacultuur op zee bestaat uit afgesloten delen op zee voor het kweken van vissen, mosselen, oesters en waterplanten of algen in de zee of zeearmen.

 

Lees meer over acquacultuur op zee

Materialen voor AquaCultuur

In onze webshop hebben we een breed assortiment van producten voor AquaCultuur. Vind ze allemaal hier!
 

Bekijk producten voor AquaCultuur

Onderzoek een watermonster op waterkwaliteit

Onderzoek in dit practicum het planktongehalte van water en maak een inschatting waarom je juist dat soort plankton vindt, of waarom je juist weinig plankton vindt. En wat dat betekent voor de waterkwaliteit.

Download hier het practicum

Welke vormen van aquacultuur worden in Nederland gedaan?

Aquacultuur vindt in Nederland vooral plaats in zoetwatervoorzieningen zoals vijvers of reservoirs en daarnaast in zeearmen, waar mosselen en oesters worden gekweekt. Gekweekte zalm is veruit de meest gegeten vis in Nederland, maar deze is vooral afkomstig uit kwekerijen in Noorwegen.

De Nederlandse viskweeksector is relatief klein. Nederland heeft wel de grootste palingkweeksector ter wereld. Kweekvis voorziet in ongeveer 90% van de palingconsumptie in Nederland. Na de paling is de meerval de meest geteelde soort in kwekerijen: ca. 2 miljoen vissen.

De Nederlandse aquacultuursector is onderworpen aan regelgeving om ervoor te zorgen dat gekweekte vis en schaaldieren gezond zijn. Er is een focus op duurzaamheid en het minimaliseren van eventuele negatieve effecten op het omringende ecosysteem. Maar er zijn ook problemen, zoals bijvoorbeeld bij de palingkwekerijen, omdat palingen zich in gevangenschap niet voortplanten en dus wilde palingen gebruikt moeten worden. Paling is een bedreigde diersoort.

Watermonster-apparaat Gundlach 

Professionele watermonsternemer gemaakt van sterk kunststof en metalen onderdelen van RVS of messing om duurzaamheid en een lange levensduur te garanderen. Test de waterkwaliteit.

Prijs € 267,50 ex. BTW

Bekijk hier

keyboard_arrow_up