Wetenswaardigheden over agar

Wat is agar?

Agar van verschillende soorten wordt gebruikt voor de detectie van bacteriën en schimmels en is een gemakkelijke methode om te gebruiken in verband met voedsel- en hygiënecontrole.

De testmethode is zeer eenvoudig en is zeer geschikt voor o.a. Natuur- en techniekonderwijs in de onderbouw, maar er kan ook een meer kwantitatieve benadering worden gevolgd, en men kan bijvoorbeeld bestuderen hoe de groei van verschillende culturen kan worden geremd door fysische of chemische omstandigheden aan te passen of met antibiotica.

Afhankelijk van het toegevoegde voedingssubstraat is de agar min of meer specifiek volgens schimmels of bacteriën of subgroepen daarvan.

Hoe gebruik je agar?

In de biologie wordt agar gebruikt als een vaste groeimediumoppervlak wanneer men micro-organismen zoals bacteriën of schimmels wil kweken. Eerst mengt men agar met een voedingsrijke vloeistof en verwarmt dit tot het vloeibaar wordt. Het warme mengsel wordt in petrischalen gegoten en bij kamertemperatuur laten stollen.

Als de agarplaat hard is geworden, kan men deze inoculeren met een monster – bijvoorbeeld van de huid, oppervlakken of voedingsmiddelen. Het monster wordt aangebracht met een steriel wattenstaafje of een inoculatietool, waarna de plaat op een warme plek wordt gezet waar de micro-organismen kunnen groeien.

Agarplaten worden gebruikt in veel onderwijsexperimenten, waarbij leerlingen bijvoorbeeld hygiëne, bacteriegroei of de werking van antibacteriële stoffen onderzoeken. Het is een praktische en visuele methode om de groei van micro-organismen onder verschillende omstandigheden te begrijpen.

Bij ons vind je de volgende soorten agar:

  • Vlees Pepton Agar (bacteriën)
  • Mout extratagar (paddestoelen)
  • BTB Lactose Agar (coliform gebakken.)
  • Uricult (Coliforme gebakken.)
  • PCA-agar (plaatgetal-agar voor kwantitatieve bacteriële analyse)

Tussen haakjes wordt vermeld of het agartype specifiek is of voornamelijk voor de detectie van schimmels of kevers is.

Houd er rekening mee dat we agar ook in poedervorm verkopen, wat uitsluitend een verdikkingsmiddel is en dus de toevoeging van voedingssubstraat vereist voordat het kan worden gebruikt voor de detectie van bacteriën of schimmels.

Hoe gebruik je de verschillende soorten agar?

De verschillende soorten agar kunnen vaak zowel in poedervorm zijn, in flesjes of als kant-en-klare worstjes/broodjes.

Belangrijk: Alle agar moet na gebruik worden vernietigd door bijv. branden of gieten met chloor.

Agar, zoals kant-en-klare worstjes/broodjes

De broodjes zijn het gemakkelijkst te gebruiken, omdat je gewoon de zak met de steriel verpakte worst opent en vervolgens plakjes afsnijdt. Vergeet niet om een steriel mes te gebruiken dat je steriliseert in een gasvlam of met alcohol, maar pas op dat het mes niet te heet is tijdens het snijden. Doe de agar vervolgens in steriele petrischaaltjes (bijv. art.nr. 016610).

De plakjes worst worden vervolgens geënt met het monster (u kunt de agarschijf ook tegen het oppervlak drukken dat u wilt testen voor een kwalitatieve beoordeling van de mate van verontreiniging).

Van de agarrollen zullen er tussen de 15-25 monsters zijn, afhankelijk van hoe dik de plakjes zijn gesneden.

Agar in een flesje

De agar kan vaak ook in flesjes geleverd worden. De fles moet vervolgens in een waterbad met kokend water worden geplaatst om hem te smelten, zodat hij in petrischaaltjes kan worden gegoten. Verwacht dat de fles tot een half uur in een waterbad kan staan voordat de agar is gesmolten.

Tip: Wanneer u de vloeibare agar uit de fles in het waterbad op petrischaaltjes giet, moet u het deksel van de petrischaaltjes half over de kom laten om het risico op besmetting via de lucht te minimaliseren en condensatie in het schaaltje te voorkomen.

Hier vindt u een gedetailleerde gids voor het gieten van agar (dansk version)

Agar in poedervorm

Ten slotte leveren we ook agar in poedervorm, waarbij je gewoon water toevoegt en het mengsel verwarmt voordat je het in petrischaaltjes giet om af te koelen.

Het exacte recept staat vermeld op de buitenkant van het zakje.

Hier vindt u een gedetailleerde gids voor het gieten van aga (dansk version)

Agar bewaren

Voor gebruik moet agar in de koelkast en donker worden bewaard.

De geënte petrischaaltjes moeten warm, donker en vochtig zijn om een optimale groei te garanderen. Idealiter wordt een warmhoudkast (bijv. artikelnr. 067055) gebruikt, maar dit is niet nodig (een leverpaté in een koelkast kan ook schimmelkolonies bevatten).