search

Viskwekerij

Wat is een viskwekerij?

Een viskwekerij wordt gebruikt om vissen te kweken in vijvers of tanks in plaats van op open zee. Viskwekerijen kunnen van verschillende omvang zijn, van kleine lokale faciliteiten tot grote commerciële bedrijven.

Het kweken van vis in vijvers kan verschillende doeleinden hebben, waaronder het produceren van vis voor consumptie, onderzoek en het kweken van nieuwe vissoorten. Enkele van de meest voorkomende vissoorten die in vijvers of recirculatiesystemen worden gekweekt, zijn paling, zalm, forel, baars en karper.

Aquacultuur kan een efficiënte manier zijn om op een duurzamere manier grote hoeveelheden vis te produceren, aangezien de kweek nauwkeurig kan worden gecontroleerd en gecontroleerd om de impact op het milieu te minimaliseren. Er kunnen echter nog steeds uitdagingen zijn bij het handhaven van een goede waterkwaliteit en het voorkomen van ziektes bij de vissen, wat een continue monitoring en onderhoud van de kwekerij vereist.

Er bestaat in Nederland geen specifieke dierenwelzijnswetgeving voor vissen in kwekerijen, zoals voor de meeste andere voor productie gehouden dieren. Wel zijn er enkele algemene uitgangspunten van toepassing, waarin wordt gesteld dat vissen niet onnodig mogen lijden en ze voldoende ruimte moeten hebben voor hun fysiologische en ethologische behoeften.

Hoe ziet een viskwekerij er uit?

Een viskwekerij kan uit meerdere onderdelen bestaan, die allemaal een belangrijke rol spelen bij het kweken van een gezonde vis en visstand.

Enkele van de belangrijkste elementen in een viskwekerij zijn:

  1. Vijvers of recirculatiesystemen: Dit zijn de reservoirs waarin de vissen worden grootgebracht. Ze kunnen verschillende maten en diepten hebben, afhankelijk van de specifieke vissoort die wordt gekweekt.
  2. Watervoorziening: Een betrouwbare watervoorziening is essentieel voor het behoud van een stabiele milieukwaliteit in de viskwekerij. Water kan worden aangevoerd vanuit een nabijgelegen rivier, beek, meer of bron.
  3. Filter- en beluchtingssystemen: Deze systemen helpen een schone en gezonde waterkwaliteit in de vijver te behouden door vuil en onzuiverheden te verwijderen en te zorgen voor voldoende zuurstofvoorziening van het water.
  4. Visvoer: Visvoer is een belangrijk onderdeel van het kweekproces, omdat het de noodzakelijke voedingsstoffen levert voor de groei en overleving van de vissen.
  5. Bewakings- en regelsystemen: Deze systemen helpen bij het bewaken en bijsturen van verschillende parameters in de vijver, zoals de waterkwaliteit door middel van wateranalyses, temperatuur en voeropname, om te zorgen voor een gezond en productief visbestand.


Hoe worden dieren beinvloed door verontreiniging

Simuleer wat er gebeurt als het leven in water wordt blootgesteld aan schadelijke stoffen. In dit practicum worden watervlooien blootgesteld aan verschillende concentraties shampoo. 

Download hier het practicum

Wateranalyse set Ammonium 0,2-mg/l ECO - 50 test

Krijg duidelijkheid over het ammoniumgehalte in uw water met de Visocolor ECO test! Met een betrouwbaar analyseprincipe op basis van visuele colometrie meet u eenvoudig ammoniumgehalten van 0,2-3 mg/L NH4+. De test kan ook worden gebruikt voor zeewater na verdunning van het monster 1:10.

Prijs € 59,50 ex. BTW

Bekijk hier

Waterzuivering in de vijverteelt

Aquacultuur is in veel landen een belangrijke bron van voedselproductie en werkgelegenheid, maar kan ook aanzienlijke gevolgen hebben voor het milieu, vooral als het gaat om waterverontreiniging.

Een van de grootste uitdagingen in de viskweek is het handhaven van een schone en gezonde milieukwaliteit in de kweekvijvers waar de vissen leven en groeien.

Een oplossing voor dit probleem is waterzuivering.

Waterzuiveringssystemen zijn ontworpen om verontreinigende stoffen uit het vijverwater te verwijderen, waaronder overtollig voer, uitwerpselen van vissen en andere afvalproducten. Deze systemen kunnen mechanische filtratie, biologische filtratie en chemische behandeling omvatten om onzuiverheden te verwijderen en de waterkwaliteit te verbeteren.

Zuurstoftoevoer in de visteelt

Zuurstofvoorziening van het water in de viskwekerij is essentieel voor het behoud van een gezonde waterkwaliteit en een hogere productiviteit in de kwekerijen.

De vissen in de waterreservoirs hebben voldoende zuurstof nodig om te overleven en een gebrek aan zuurstof kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en zelfs de dood van de vissen.

Er zijn verschillende methoden om het water in de bassins van zuurstof te voorzien, waaronder beluchting, circulatie en stroming in het water.

Draadloze zuurstofmeter Oxyguard Polaris C

Meet het zuurstofgehalte van water of lucht met deze draadloze elektrochemische zuurstofmeter in zakformaat. Het zuurstofgehalte kan worden gemeten in % verzadiging of mg/l.

Prijs € 1.095,00 ex. BTW

Bekijk hier

keyboard_arrow_up