search
keyboard_arrow_down

Biotechnologie

Eurofysica heeft een nieuwe brochure voor het biologie onderwijs gemaakt over het onderwerp biotechnologie.

Lees hieronder meer.

Wat is biotechnologie?

Biotechnologie is de wetenschap die zich verdiept in de technologische toepassingen van biologische kennis. De resultaten worden gebruikt in de voedselindustrie (fermentatie, bierproductie), forensische opsporing (DNA) en gewasbescherming. Ook in de medische sector is biotechnologie erg belangrijk: Wat te denken van mRNA vaccins, bestrijding van erfelijke ziektes, gentherapie en nog veel meer?

Ook kan biotechnologie een bijdrage leveren om klimaatverandering tegen te gaan. En snel groeiende technologie waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt is precisie fermentatie. Met deze biotechnologie kunnen we eiwitten op grote schaal en veel goedkoper produceren dan met de huidige landbouw en veeteelt. En de milieuschade van deze techniek is veel lager. Ook het maken van energie uit ons GFT afval is een proces wat gebruik maakt van biotechnologie.

Biotechnologie speelt daarom een ​​centrale rol op veel gebieden, zoals geneeskunde, landbouw, en milieubescherming. Het heeft ook een groot potentieel voor het oplossen van verschillende mondiale voedingsproblemen, ernstige ziekten en klimaatverandering. Maar zoals bij iedere technologie kan er ook misbruik van gemaakt worden. Het is technisch mogelijk om (menselijk) DNA aan te passen en zo 'superbabies' te maken, en zelfs uitgestorven diersoorten zouden met biotechnologie weer tot leven gewekt kunnen worden. En zou je zelf een hamburger eten van genetisch aangepaste eiwitten? Dat soort ethische vragen komen ook voort uit de ontwikkeling van de biotechnologie.

Er zijn zoveel verschillende interessante onderwerpen die je kunt behandelen als je les geeft over biotechnologie. Bekijk ons biotechnologie assortiment en vind tal van relevante producten.

Lees meer in onze Biotechnologie brochure

Actuele onderwerpen in de biotechnologie

DNA/mRNA

Wat is DNA en mRNA? Leer meer en ontdek hoe ons DNA ons vormt.
 

Lees meer over DNA/(m)RNA

PCR

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en is een methode om geselecteerde stukjes DNA of mRNA te vermenigvuldigen en uit te lezen.
 

Lees meer over PCR

Genetische ziekten

Op welke manieren kunnen genen muteren en ziekten veroorzaken?

 

Lees meer over Genetische ziekten

De CRISPR-Cas9 methode

CRISPR-Cas9 is een technologie voor het bewerken van genen waarmee onderzoekers het DNA kunnen aanpassen door de DNA-sequentie toe te voegen, te verwijderen en te wijzigen.
 

Lees meer over de CRISPR-Cas9 methode

Vaccins

Vaccins zijn een belangrijk instrument voor ziektepreventie en ontworpen om het lichaam te trainen om ziekteverwekkende factoren te bestrijden.
 

Lees meer over vaccins

Apparatuur voor biotechnologie

Ontdek ons ​​assortiment apparatuur voor biotechnologie en vind alles van laboratorium apparatuur, elektroforese materiaal, molecuulmodellen en nog veel meer.

Vind producten voor biotechnologie

Waar wordt biotechnologie toegepast?

Biotechnologie wordt in verschillende vakgebieden toegepast. Enkele concrete voorbeelden zijn:

  1. Geneeskunde: Biotechnologie speelt een belangrijke rol bij de productie en ontwikkeling van medicijnen, vaccinaties en behandelingen
  2. Landbouw: Biotechnologie kan gewassen helpen verbeteren door planten genetisch te modificeren. Door ze onder andere resistent te maken tegen droogte, ongedierte etc. Precisie fermentatie zal de komende jaren steeds belangrijker worden in onze voedselvoorziening.
  3. Milieu: Biotechnologie wordt ook gebruikt in milieubescherming om vervuilde gebieden schoon te maken met behulp van bacteriën en organismen
  4. Bio-energie: Biotechnologie kan worden gebruikt om bio-energie te produceren uit biologische materialen, bijvoorbeeld door de productie van biogas
  5. Oplossen van misdrijven: Biotechnologie kan worden gebruikt om daders van misdrijven op te sporen. In Nederland is het NFI verantwoordelijk voor het opslaan en matchen van DNA afkomstig van het plaats delict.

Wist je dat...

Het DNA van alle mensen is voor 99,9% hetzelfde. Het is die 0,1% die ons unieke personen maakt.

Bron: medium.com

Hebben uien, aardbeien en bananen DNA?

Hebben uien, aardbeien en bananen ook DNA?
De leerlingen kunnen met deze set eerst DNA modellen bouwen en later DNA extraheren uit fruit of groenten.

Prijs € 74,50 excl. BTW

Bestel hier

keyboard_arrow_up