search

Genetische ziekten

Op welke manieren kunnen genen muteren en ziekten veroorzaken?

Een gen is een specifiek stukje DNA dat deel uitmaakt van een chromosoom.  Een chromosoom bevat dus veel genen. Wanneer een cel zich deelt, wordt het DNA van de hele cel gekopieerd. In dit proces is er een zelfcontrole of de basen correct zijn gekoppeld, waarbij eventuele fouten worden gecorrigeerd, maar deze controleprocedure kan mislukken en een mutatie kan optreden.

Lees meer over Genetische ziekten in onze catalogus "Biotechnologie" op pagina 15

Genetische ziekten en erfelijkheid

Mutaties kunnen genetisch gerelateerde ziekten veroorzaken. Genetische mutaties kunnen spontaan optreden. In andere gevallen worden genetische ziekten geërfd en doorgegeven van de moeder of vader.

Vind hier voorbeelden van verschillende soorten genetische ziekten

Wist je dat...

Bij dominante overerving is slechts één kopie van een gewijzigd gen in een ouder nodig voor een kind om de ziekte te ontwikkelen (50% waarschijnlijkheid).

Bron: Erfelijkheid.nl

Op zoek naar het kankergen

Genen die het risico op kanker verhogen, kunnen ook worden geërfd. Een voorbeeld zijn mutaties in het TP53-gen, die de kans op kanker vergroten. De gevolgen van deze mutatie worden het Syndroom van Li-Fraumeni genoemd. 

In dit practicum wordt de familiale erfelijkheid van de TP53-mutatie onderzocht.

Download hier het practicum

Producten voor biotechnologie practica

Om hetje gemakkelijk te maken de juiste apparatuur voor het onderwijs te vinden, hebben we een aantal producten binnen de biotechnologie geselecteerd.

Ontdek ons ​​assortiment apparatuur voor biotechnologie en vind alles van laboratorium apparatuur, elektroforese materiaal, molecuulmodellen en nog veel meer.

Ga naar biotechnologie op de webshop

keyboard_arrow_up