search

Windenergie

Wat is windenergie?

De wind is al jarenlang onze energiebron. Nederland maakt al jaren gebruik van windmolens. Tegenwoordig gebruiken we de energie van de wind vooral om elektriciteit om te wekken met behulp van windturbines.

De windturbines zijn strategisch geplaatst ten opzichte van gebieden met hoge windsnelheden - zowel op land als op zee. De rotorbladen van de windturbine draaien als het waait en drijven een generator aan, die de elektriciteit opwekt. De techniek achter windturbines en windenergie is continu in ontwikkeling. Hierdoor is het mogelijk om steeds meer elektriciteit op te wekken dan voorheen. Dit kan bijvoorbeeld door grotere windturbines te bouwen.

Lees meer over windenergie in onze brochure "Hernieuwbare energie"

 

Is energie van windturbines duurzame energie?

Ja, wind is een natuurlijke energiebron en zal niet uitgeput raken.

Windenergie stoot geen schadelijke emissies uit  en is een toekomstbestendige energiebron.

Wist je dat...

De grootste windturbine van Nederland op de Maasvlakte in Rotterdam staat. De Heliade-X windturbine heeft maar liefst een hoogte van 260 meter. De 107 meter lange bladen produceren voldoende elektriciteit om tot wel 16.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Bron: GE Renewable energy

Meet het rendement van een windturbine

Onderzoek hoeveel energie een windturbine kan produceren bij verschillende windsnelheden

Download hier het practicum

Geselecteerde producten binnen windenergie

We hebben een aantal practica en producten voor het onderwijs geselecteerd om praktisch les te geven over hernieuwbare energie.

Dit assortment bestaat bijvoorbeeld uit anemometers, windturbines, windenergiekits en andere duurzame technologieën die het lesgeven over windenergie interessant maken.

Bekijk meer producten op het gebied van windenergie

keyboard_arrow_up