search

PCR

Wat is PCR?

PCR staat voor Polymerase Chain Reaction en is een methode om  geselecteerde stukjes DNA of mRNA te vermenigvuldigen en uit te lezen. Deze stukjes "target" DNA of mRNA, die worden geamplificeerd door PCR, kunnen in een breed scala van contexten worden gebruikt.

Bij de PCR-techniek wordt de basenvolgorde gekopieerd van een klein stukje van een DNA- of mRNA-streng. Om een DNA- of mRNA-sequentie te decoderen, is het noodzakelijk om het signaal te versterken door deze "target" -sequentie vele malen te kopiëren.  Dan is er genoeg materiaal voor bijvoorbeeld een gel-elektroforese, waarbij het geamplificeerde DNA vervolgens gevisualiseerd kan worden.

Lees meer over PCR in onze catalogus "Biotechnologie" op pagina 8

 

Hoe werkt PCR?

  1. Extractie van DNA
  2. De doelsequentie die je wilt versterken, is geselecteerd
  3. Het geëxtraheerde DNA en de primers worden gemengd met nucleotiden en DNA-polymerase
  4. Een reageerbuisje met bovenstaand mengsel wordt in een PCR-machine geplaatst
  5. Nu kunnen de 3 stappen van de PCR-reactie worden gestart: Denaturatie, Hybridisatie (Annealing) en Elongatie (Extensie)
  6. De PCR-reactie wordt een bepaald aantal cycli herhaald en de DNA- of mRNA-streng van het monster wordt geamplificeerd
  7. Scheiding van de DNA-fragmenten meestal met behulp van gelelektroforese. 

Lees een uitgebreide beschrijving van de werking van PCR in onze catalogus "Biotech" op pagina 10

Wist je dat...

PCR op veel gebieden van de biologie en geneeskunde wordt gebruikt, waaronder moleculair biologisch onderzoek, medische diagnostiek en zelfs sommige takken van ecologie

Kilde: Khan Academy


Snelle PCR

Deze PCR- methode maakt gebruik van een snellere cyclus, waarbij de tijd voor 30 cycli wordt teruggebracht van 70 naar 30 minuten.

Download hier het practicum

Producten voor practica met PCR

We hebben een aantal producten binnen PCR en biotechnologie geselecteerd om het je gemakkelijk te maken de juiste apparatuur voor het onderwijs te vinden.

In de selectie zitten onder andere PCR experimenten, snelle PCR, PCR-identificatie en andere leerzame practicum materialen.

Vind hier PCR experimenten met elektroforese en PCR-machines

keyboard_arrow_up